https://www.vol-lliure.es/wp-content/uploads/2021/06/areavol.jpg

TRADICIÓ ÚNICA

La Cordà

És un dels grans regals al poble a càrrec d’Obreres i Majorals.

Té lloc al carrer Gascón Sirera la matinada del 16 d’agost. És el muntó de coets més gran i llarg de foc continuat que mai pugues imaginar. És especial per la disposició artesanal dels coets en una traca en altura, que ningú arriba a tocar.

Consisteix a caminar baix la corda amb el foc, distribuint-lo, al mateix temps que avança cap amunt i es van despenjant els coets en intervals de temps, cada vegada en més i més quantitat. Espentes, xafades, fum, trons…, tot per tal d’agafar eixe codiciat tresor, la reina i joia dels coets: la Femelleta.

La coetà

És un acte de coets emotiu en què tot el poble està convidat. Beteranes i beterans, caixó al muscle, visiten cases sense descans, de veïns, mares i pares, iaios, d’Obreres i Majorals -d’enguany o de darrers anys -, d’amics, de forasters… Allà on et conviden, passes a assaborir coques fines i orelletes, una mistela acompanya una conversa, un retrobament, un record per als que ja no estan.

Un acte d’il·lusió, que veïns de Bétera i coeters celebrem junts, gaudint del passeig de foc la nit més desitjada de l’any. La Coetà per totes les places i carrers del municipi és un acte únic i singular, que ens identifica com a poble.

Com diu l’himne de Bétera: “Nostres coets són l’alegria d’un gran poble amb llibertat”.

Coet de Luxe

Es tracta d’un coet de dotze canvis totalment artesanal. Fabricat exclusivament a Bétera per la Pirotècnia Rausell.

El podrem contemplar en tota la seua esplendor el dia 15 d’agost a les 20:30 hores, a continuació de la solemne processó a la Mare de Déu d’Agost.

Els Majorals, es canvien de roba i encenen els seus Coets de Luxe a la Placeta del Sol. És la seua ofrena de foc per honrar a la Verge de l’Assumpció.

Sant Antoni

Dia festiu per a totes les coeteres i coeters de Bétera. És l’anomenada “Prova de Coets” per Obreres i Majorals.

Una monumental foguera serà testimoni dels actes que tenen lloc eixe dia a l’Albereda Escultor Ramón Inglés.

A la vesprada, les associacions coeteres del poble mostren els seus espectacles pirotècnics en horaris diferents.

Arriba la nit, i amb la foguera encesa la “Prova de Coets” comença. La gràcia per mantindre el foc continuat parlarà de la qualitat dels Majorals.

Coetà del Gos

A la Plaça Luis Reig, el dia 17 d’agost a les 21:30 hores, podrem gaudir d’aquest espectacular acte.

Els Majorals situats a les vores de la plaça formen un cercle infranquejable. Durant quasi quaranta minuts, llançaran milers de coets. Femelletes, pisarretes i coetons ompliran la plaça de foc, llum i color.

Per a finalitzar amb un grandiós muntó final per a gaudiment del públic.

Cordà infantil

Organitzada per Obreres i Majorals amb la col·laboració de les colles coeteres del poble, se celebra a la Plaça Luis Reig aquest acte pirotècnic.

Compta amb la participació dels més menuts i és emocionant vore les cares de mares i pares orgullosos de poder transmetre als seus fills l’estima per la nostra tradició centenària.

Els artificis pirotècnics utilitzats són per ús infantil.

Passejà de Sant Antoni

L’acte de més recent creació és aquest passacarrer de coets. Se celebra un dia abans de la “Prova de Coets”.

Obreres i Majorals acompanyats per totes les associacions coeteres de Bétera ofereixen aquesta benedicció de foc que anuncia la Festivitat de Sant Antoni.

Amb barrets, ulleres, tenalles i caixó al muscle, les coeteres i coeters, grans i menuts, recorren les places i carrers de la localitat.

El Coet

Bétera i el Coet, el Coet i Bétera, una història d’amor centenària.
El Coet és per a nosaltres un símbol arrelat al nostre estil de vida. Una forma d’expressió beterana que ens identifica com a poble, com a POBLE COETER.
Present en cada conversa, en totes i cada una de les nostres celebracions, un sopar d’amics, un aniversari … Esdeveniments tots ells on regna l’harmonia i alegria, on sempre podràs trobar un beterà amb un “Cuet” en la mà.
Pólvora en la sang, Bétera al cor.

15 d'agost

Si n’hi ha una data marcada a foc al cor dels beterans és el 15 d’Agost. S’atura el temps i el ritual es tornarà a repetir, ritual que ens fa recuperar l’esperit que ens ha dut a ser el que som. Arriba l’hora de mostrar al món tots junts que som poble, que som BÉTERA.
Sonen les campanes anunciant el dia més bonic i esperat de tot l’any. Desempolsem les camises de flors, els barrets de palla, les espardenyes. Regirem els calaixos a la cerca del “mono”, d’uns guants, d’unes botes. Obrim les portes, preparats per a respirar tradició, per respirar història, per respirar l’aroma a Alfàbega i l’olor de pólvora. Hui serà un dia gran, hui és el nostre moment.
A l’eixida del Sol ja és tot il·lusió, alegria, germanor, passió. La nostra gent pren els carrers, conquerits de bon matí pels Majorals que són els nostres Festers.
Les coques fines i Orelletes no han de faltar que comença la Rodà i cal estar ben alimentat. Ja ix l’Alfàbega de l’Hort i el confeti es fa amo i senyor, donant-li per suposat, a la nostra Festa llum i color.
No podem deixar d’admirar la bellesa i dolçor de les nostres obreres, que del poble son orgull i sentiment, engalanant cada racó amb la volteta i el peuet.
Per a tot amenitzar, la dolçaina i el tabal, la xaranga que no para de tocar, fins i tot un pasdoble valencià a mans de la nostra bandeta mistela en mà, que més pots demanar?
I així l’Ofrena de les Alfàbegues a la Mare de Déu d’Agost marcarà l’inici d’una meravellosa jornada que ens durà irremeiablement a la Coetà.

Rodà i Coetà esdeveniments únics i genuïns que són part de l’ànima irreductible del nostre poble.

Coneix la nostra ASSOCIACIÓ

error: Aquest contingut està protegit.